Vaurio- ja onnettomuusrekisteri VARO
Perustiedot
Sähköisku keskuksen jännitteisestä liittimestä
2017 
2017-0060
Onnettomuus (Tukesin tutkintaluokat 1,2 ja 3) 
Sähkölaitteistot  

Onnettomuustiedot
Työtapaturma  
Ei tiedossa  
Huolto, korjaus, asennus, muutostyöt, pesu
Ei painelaite / laitteella ei merkitystä painelaitteena  
Syyt ja kuvaus
Ei tiedetä, ei teknistä syytä  
Määräysten tai ohjeiden vastainen toiminta
Ei tiedossa, ei organisaatiosyytä
Asentaja oli purkamassa keskitintä asiakkaan vanhasta sähkökeskuksesta. Keskus oli asennettu normaalia alemmaksi, mikä vaikutti asentajan työasentoon. Asentaja poisti keskittimen liittimien suojakotelon. Keskitintä poistaessaan hän osui kädellään jännitteiseen liittimen osaan, josta virtapiiri kulkeutui toiseen käteen, jolla hän otti tukea keskuksesta. Asentaja hakeutui lääkäriin.

Tapaturman syyt
Asentaja oli tekemässä vanhassa keskuksessa purkutyötä. Keskuksessa ei ollut kosketussuojattua rakennetta ja asentajalla oli kosteat hanskat kädessään. Asentaja ei ollut tehnyt keskusta jännitteettömäksi ennen töiden aloittamista. Asentaja ei käyttänyt jännitetyövälineitä keskittimen poistossa. Keskus oli asennettu poikkeuksellisen alas, asentaja oli kumarassa keskuksen edessä ja epänormaalissa asennossa, jolloin rystyset osuivat jännitteisiin liitinruuveihin.

Miten vastaavat tapaturmat estetään jatkossa
Yrityksen mukaan vastaavat tapaturmat estetään jatkossa toimimalla määräysten mukaisesti. Ensisijaisesti tapauksen mukaisessa tilanteessa on otettava kohde jännitteettömäksi ja tehtävä työ sen jälkeen. Mikäli kohdetta ei saada erotettua helposti tai kyseessä on keskeytyskriittinen kohde, on käytettävä asianmukaisia jännitetyövälineitä. Asentajalla oli voimassa oleva kyseiseen työhön soveltuva jännitetyökoulutus ja hänellä oli autossaan työhön tarvittavat välineet.
Seuraukset
Ei ympäristövahinkoja (esim. koko vuoto saatiin talteen)  
Uhrit
 
Ammatillinen pätevyys:
Ammattilainen
Seuraus:
Loukkaantuminen
Lähteet
Lähde
Sähkötapaturmailmoitus