Vaurio- ja onnettomuusrekisteri VARO
Perustiedot
Sähköisku jakorasian paljaasta johtimesta
2017 
2017-0146
Onnettomuus (Tukesin tutkintaluokat 1,2 ja 3) 
Sähkölaitteistot  

Onnettomuustiedot
Työtapaturma  
Liike-, toimisto- tai muu julkinen tila  
Huolto, korjaus, asennus, muutostyöt, pesu
Ei painelaite / laitteella ei merkitystä painelaitteena  
Syyt ja kuvaus
Muu asennusvirhe  
Jännittettömyyden toteamatta jättäminen
Ei tiedossa, ei organisaatiosyytä
Asentaja oli etsimässä mahdollista vikaa kylmäverkoston hiljattain uusitusta venttiilimoottorista. Hän otti jakorasian kannen auki ja kytkentäliittimet esiin. Keskukselta tulevasta kaapelista oli yksi johdin kytkemättä eikä siinä ollut liitintä päässä. Asentajan sormi osui johtimeen samalla, kun hänen toinen kätensä oli metalliputkistossa kiinni, ja hän sai sähköiskun.

Asentaja oletti, että venttiilimoottorissa on 24V AC/DC jännite mutta sinne olikin ilmeisesti epähuomiossa kytketty 230VAC. Lisäksi kaapelin ylimääräistä johdinta ei oltu päätetty eristävällä liittimellä.

Yrityksen mukaan vastaavat onnettomuudet estetään varmistamalla johtimien jännitteettömyys mittaamalla. Tässä kohteessa yksi asentaja oli asentanut uuden venttiilimoottorin ja vetänyt uudet kaapelit, ja myöhemmin toisen yrityksen automaatioasentaja oli tehnyt kytkennät. Kytkentävaiheessa ei mahdollisesti ole tarkistettu venttiilimoottorin toimintajännitettä tai on vahingossa kytketty kaapelin käyttämättömään johtimeen 230V. Vastaava ongelma estetään paremmalla yhteistyöllä.
Seuraukset
Ei ympäristövahinkoja (esim. koko vuoto saatiin talteen)  
Uhrit
 
Ammatillinen pätevyys:
Ammattilainen
Seuraus:
Loukkaantuminen
Lähteet
Lähde
Sähkötapaturmailmoitus