Vaurio- ja onnettomuusrekisteri VARO
Perustiedot
Sähköisku kiristettäessä ruuvimeisselillä riviliittimeen kytkettyä johdinta
2018 
2018-0014
Onnettomuus (Tukesin tutkintaluokat 1,2 ja 3) 
Sähkölaitteistot  

Onnettomuustiedot
Työtapaturma  
Ei tiedossa  
Huolto, korjaus, asennus, muutostyöt, pesu
Ei painelaite / laitteella ei merkitystä painelaitteena  
Syyt ja kuvaus
Ei tiedetä, ei teknistä syytä  
Erehdys/vahinko, lipsahdus tai tilapäinen huomiointivirhe, huolimattomuus
Puutteet koulutuksessa, ohjeistuksessa tai perehdytyksessä
Sähköisku tapahtui kunnossapitotyössä asentajan kiristäessä jännitetyöruuvimeisselillä kosketussuojattuun riviliittimeen kytkettyä staattisen muuttajan syöttöjohdinta pitäen samalla toisella kädellä kiinni eristetystä liittimestä. Asentaja sai sähköiskun, kun kiinnipitävä sormi osui meisselin eristämättömään kärkeen joka oli kosketuksessa riviliittimeen ja samanaikaisesti käsivarsi osui kaapin runkoon.

Yrityksen mukaan työtapaturman syynä olivat puutteellinen työohje ja väärä työtapa. Vaara oli tunnistettu ja riski arvioitu, mutta toimenpiteet olivat riittämättömät. Vastaava tapaturma estetään lisäämällä työohjeeseen vaatimus jännitetyökäsineiden käytöstä vastaavassa työssä ja valvomalla näiden käyttöä. Kiristetään ruuvia vain sen verran, että riviliittimet eivät lähde liikkumaan. Myös työn jaksotusta on hyvä miettiä ja pitää tauko viimeistään silloin, kun työ alkaa mennä liian rutiininomaiseksi ja keskittyminen herpaantuu.

Yritys pohti lisäksi ratkaisua sille, että jännitetyökalun eriste ei ulotu riittävän lähelle kärkeä, kun toisaalta voi olla, ettei työkalu silloin ulottuisi ruuvin kantaan.

Seuraukset
Ei ympäristövahinkoja (esim. koko vuoto saatiin talteen)  
Uhrit
 
Ammatillinen pätevyys:
Ammattilainen
Seuraus:
Loukkaantuminen
Lähteet
Lähde
Sähkötapaturmailmoitus