Vaurio- ja onnettomuusrekisteri VARO
Perustiedot
Sähköisku yhteiskäyttöpylväässä auringon haurastuttamista maakaapelijohtimista
2018 
2018-0021
Onnettomuus (Tukesin tutkintaluokat 1,2 ja 3) 
Sähkölaitteistot  

Onnettomuustiedot
Työtapaturma  
Ulkoalue  
Huolto, korjaus, asennus, muutostyöt, pesu
Ei painelaite / laitteella ei merkitystä painelaitteena  
Syyt ja kuvaus
  • Laitevaurio, materiaalin tai rakenteen pettäminen
  • Puutteelliset merkinnät
 
Vaaraa ei tunnistettu
Ei tiedossa, ei organisaatiosyytä
Sähköasentaja oli noussut pienjännitepylvääseen irrottaakseen purettavat heikkovirtajohdot. Pylvään yläosassa hän otti käsillään tukea pylvään takaa vaihtaakseen asentoa, ja koski tällöin huomaamattaan pienjännite-maakaapelin auringon haurastuttamiin kytkentäjohtimiin, joiden eristeet olivat murtuneet. Työntekijä sai sähköiskun. Sähköasentajan työpari vei hänet sairaalaan.

Tapaturman syynä oli, että pienjännite-kytkentäjohtimet olivat jääneet huomaamatta ennen pylvääseen nousua. Lisäksi yhteiskäytön varoitusnauhan sijaintia ei oltu saatettu ajan tasalle maakaapelin asentamisen jälkeen, vaan se oli noin 30cm liian ylhäällä.

Vastaavat tapaturmat estetään paremmalla vaarojen arvioinnilla ennen pylvääseen nousua. Lisäksi verkkoyhtiön mukaan vastaavat tapaturmat estää jatkossa
- merkintöjen korjaamisen saattaminen rakentamisen verkkoyhtiön ohjeisiin myös liittymäkaapelien asennus- ja kytkemistöissä
- verkkoyhtiön verkkojen kuntotarkastuksen ohjeistuksen täydentäminen ja tarkentaminen pj-kytkentäjohtimien kunnon sekä yhteiskäyttöpylväiden merkintöjen tarkastamisen ja korjaamisen osalta.
Seuraukset
Ei ympäristövahinkoja (esim. koko vuoto saatiin talteen)  
Uhrit
 
Ammatillinen pätevyys:
Ammattilainen
Seuraus:
Loukkaantuminen
Lähteet
Lähde
Sähkötapaturmailmoitus
Aluehallintovirasto