Vaurio- ja onnettomuusrekisteri VARO
Perustiedot
Virtakiskon virranotin asennettu väärinpäin
2018 
2018-0094
Vaaratilanne (Tukesin tutkintaluokka 4) 
Sähkölaitteistot  

Onnettomuustiedot
Vaaratilanne  
Ei tiedossa  
Normaali käyttö / tuotantoprosessi / työvaihe
Ei painelaite / laitteella ei merkitystä painelaitteena  
Syyt ja kuvaus
Muu asennusvirhe  
Ei tiedossa, ei henkilösyytä
Ei tiedossa, ei organisaatiosyytä
Laboratorion mittalaitteet oli kytketty kattovirtakiskosta syötettyyn 1-vaiheiseen jatkopistorasiaan. Työntekijä huomasi kätensä kihelmöivän, kun hän koski mittalaitteen maalattua metallipintaa. Laitteen maalaamattomasta takapaneelista mitattaessa havaittiin laitteen rungossa 227V jännite.

Virranotin irrotettiin kiskosta, jolloin havaittiin sen olevan kiskossa väärinpäin, ja virranotin poistettiin käytöstä. Samalla havaittiin myös viereisen virranottimen olevan kiskossa väärinpäin. Jälkeenpäin havaittiin, että laitteiden sisäinen 1,6A lasisulake oli palanut, ja virtakiskon 16A sulake ei toiminut. Kiskossa ei ollut vikavirtasuojakytkintä.

Tapaturman syyt
- Virtakiskoon oli jossain vaiheessa asennettu L3-virranotin väärinpäin. Tämä oli aiheuttanut virtakiskon vääntymisen niin, että muidenkin vaiheiden virranottimet sai asennettua väärinpäin kevyesti ilman voiman käyttöä.
- Myöhemmin L1-virranotin asennettu myös virtakiskoon väärinpäin.
- Virranottimen rakenne sellainen, että L1-virranotin antaa väärinpäin kiskoon asennettuna pistorasiaan 400V normaalin 230V sijasta. L2- ja L3-virranottimet eivät anna 400V jännitettä väärinpäin asennettuina.
- Laitteiden sisäiset suojaukset eivät ole riittäviä ylijännitetapauksessa.

Yrityksen mukaan vastaavat tapaturmat estetään antamalla käyttäjille lisäopastusta virranottimien oikeasta asentamisesta, laitteiden lisämaadoituksilla, sekä varustamalla virtakisko vikavirtasuojakytkimellä.
Seuraukset
Ei ympäristövahinkoja (esim. koko vuoto saatiin talteen)  
Uhrit
Lähteet
Lähde
Sähkötapaturmailmoitus