Vaurio- ja onnettomuusrekisteri VARO
Perustiedot
Tankkausaseman jakelumittari vaurioitui tankkauspistoolin unohduttua kiinni asiakkaan autoon
2018 
2018-0168
Vaaratilanne (Tukesin tutkintaluokka 4) 
Painelaitteet, Maakaasu  

Onnettomuustiedot
Kaasuvuoto  
Laitevaurio
Jakeluasema  
Muu: Siviilin toiminta
Putkisto  
Pumppu
Paineellinen putkisto  
Syyt ja kuvaus
Laitevaurio, materiaalin tai rakenteen pettäminen  
Erehdys/vahinko, lipsahdus tai tilapäinen huomiointivirhe, huolimattomuus
Ei tiedossa, ei organisaatiosyytä
Asiakas oli tankannut autonsa tankkausasemalla. Lähtiessään asemalta asiakkaalta oli unohtunut tankkauspistooli autoon kiinni. Tankkausletku repi mukaansa jakelumittarin, joka vaurioitui pahasti. Asiakas teki ilmoituksen asiasta ja kun asentajat saapuivat tankkausasemalle saatettiin kohde turvalliseen tilaan. Putkilinjat ulospuhallettiin ja asema huputettiin.
Onnettomuuteen vaikutti välittömästi asiakkaan unohdus. Tankkausletkun letkurikkoventtiili jakelumittarin sisällä toimi suunnitelmien mukaisesti.

Korjaavana toimenpiteenä on parantaa jakelumittarien rakennetta ja varmistaa, että letkurikkoventtiiliit toimivat jatkossa paremmin. Lisäksi pyritään parantamaan tankkaustapahtuman kulkua siten, että asiakkaat eivät unohtaisi tankkauspistoolia ajoneuvoonsa.

Pahimmillaan koko jakelumittari olisi voinut repeytyä perustuksistaan, jolloin jäljellä oleva kaasumäärä kaasuputkistoissa olisi vapautunut ilmakehään. Asema olisi tämän jälkeen ajanut itsensä alas, joten vapautuva kaasumäärä olisi ollut vähäinen. Kaasuvuoto vältettiin koska asiakas jarrutti vauhtiansa, kun huomasi, että tankkauspistooli on edelleen kiinni ajoneuvossa.
Seuraukset
Kemikaalia ilmaan  
Aineet
 
Maakaasu
Uhrit
Lähteet
Lähde
Yritykseltä saatu raportti
Yritykseltä saatu raportti