Vaurio- ja onnettomuusrekisteri VARO
Perustiedot
IBC-kontin hajoaminen lastauksessa aiheutti kemikaalivuodon
2018 
2018-0172
Vaaratilanne (Tukesin tutkintaluokka 4) 
Vaarallisten aineiden kuljetus  

Onnettomuustiedot
Nestevuoto  
Varastopaikka / -alue  
Ajoneuvo- tai junakuljetus
Paineettomat kuljetettavat  
Ei laitetta
Ei painelaite / laitteella ei merkitystä painelaitteena  
Syyt ja kuvaus
Puutteet huollossa ja kunnossapidossa  
Erehdys/vahinko, lipsahdus tai tilapäinen huomiointivirhe, huolimattomuus
Puutteet vaarojen tunnistuksessa ja niiden merkityksen arvioinnissa
IBC-kontti lävistyi autoon lastauksen aikana repsottavaan reunapeltiin. Kontissa olevan tuotteen H-lausekkeet saivat tekemään pikaisen päätöksen evakuoida rakennus. Tuote kuitenkin todettiin myöhemmin kohtalaisen vähäistä haittaa aiheuttavaksi varsinkin, kun vuoto oli tapahtunut trailerissa ja tuuletus oli hyvä ja tuuli kova. Kontti vedettiin autosta varastoon valutusaltaan päälle ja levitettiin imeytysaineet trailerin alle, mistä valui nestettä vielä usean tunnin ajan. Palokunta soitettiin paikalle arvioimaan tilannetta ja he toivat rikkoontuneen IBC-kontin valutusaltaineen ulos varastosta. Palokunta jatkoi auton purkamista suojavaatteissa ja levittivät tyhjennettyyn traileriin imeytysaineet ja lakaisi imeytysaineet pois trailerista. Paikalle saapui hälytetty vahinkosaneerauksen imuauto, mikä tyhjensi rikkoontuneen IBC-kontin ja valutusaltaan. Sama auto imi imeytysaineet maasta ja paikalle tuli lopuksi harja-auto, joka viimeisteli purut pois pihalta. Purut oli saatava pihalta pois nopeasti, koska oli luvattu mahdollisesta sadetta. Lastauslaituriin pääsy estettiin tolpalla. Traileri ajettiin odottamaan pesua pihalle parkkiin palokunnan ohjeiden mukaan. Lisäksi ambulanssi saapui paikalle ja tutki kaikki vähäisenkään altistuksen saaneet. Altistusjälkiä ei löytynyt kenestäkään. Viemärisulut tontin etu- ja takaosassa suljettiin, vaikka tuotetta ei päässyt viemäreihin. Toiminta alueella jatkui seuraavana päivänä normaalisti.

Onnettomuuden syinä yrityksen mukaan oli kuormatilan repsottavan reunapellin osuminen IBC-konttiin mikä repesi ja lastanneen kuljettajan virhe. Korjaavina toimenpiteinä yritys käy tapahtuman läpi työnjohdon kanssa ja sovitaan jatko toimenpiteistä. Varasto oli nopeasti evakuoitu ja työnjohto toimi vaaratilanteessa asiantuntevasti.

Yrityksen mukaan pahimmillaan vuotomäärä olisi voinut olla suurempi ja henkilövahingot olisivat olleet mahdollisia. Myös isot omaisuusvahingot ja vahingot liiketoiminnalle olisivat voineet olla tapahtuneita suuremmat. Tilanne saatiin kuitenkin hallintaan ajoissa ja oikealla toiminnalla.


Seuraukset
Ympäristövahingot eivät ole tiedossa  
Aineet
 
Isosyanaatti
Uhrit
Lähteet
Lähde
Yritykseltä saatu raportti