Vaurio- ja onnettomuusrekisteri VARO
Perustiedot
Sähköisku ravintolatyöntekijälle väärin kytketystä jakorasiasta
2019 
2019-0157
Onnettomuus (Tukesin tutkintaluokat 1,2 ja 3) 
Sähkölaitteistot  

Onnettomuustiedot
Työtapaturma  
Kotitalous tai vastaava, mutta ei tarkempaa tietoa  
Huolto, korjaus, asennus, muutostyöt, pesu
Ei painelaite / laitteella ei merkitystä painelaitteena  
Syyt ja kuvaus
Määräysten vastainen asennus (tahallinen)  
Ei tiedossa, ei henkilösyytä
Ei tiedossa, ei organisaatiosyytä
Ravintolatyöntekijä oli pesemässä keittiön lattiaa suihkulla, kun vettä joutui seinässä olevan jakorasian sisään. Kuului kova pamahdus ja työntekijän läpi kulki sähkövirta hänen seisoessa lätäkössä. Hän ei päässyt liikkumaan hetkeen, mutta sitten kuului toinen pamahdus, jonka jälkeen hän pääsi liikkumaan ja kytkemään pääkytkimestä sähköt pois.

Kiinteistön huoltomies (ei sähköalan ammattilainen) avasi kytkennät ja kiinnitti johdot uudelleen takaisin. Tämän jälkeen alueella toiminut sähköasentaja kävi vaihtamassa jakorasian, asensin sen korkeammalle ja liitti johdot uudestaan siihen. Samalla hän tarkasti, että sulake ei ollut palannut kyseisestä ryhmästä.

Tapaturman syynä oli, että sähkösuunnitelmissa ollutta asennuskorkeutta (500mm) ei oltu aiemmissa muutostöissä otettu huomioon ja jakorasia oli asennettu liian alas. Jakorasiaan oli myös jäänyt reikiä, mistä johtuen rasia ei täyttänyt kotelointiluokitusvaatimuksia ja vettä pääsi rasian sisään.

Jatkossa yritys huolehtii, ettei sähköasennuksia tee huoltomies. Asennuksissa on varmistettava, että työ vastaa sille asetettuja vaatimuksia. Suurkeittiöissä on mahdollista käyttää myös hätäkytkentää, jossa joko kaikki sähkölaitteet tai ainakin lämpölaitteet voidaan ohjata pois päältä.

Seuraukset
Ei ympäristövahinkoja (esim. koko vuoto saatiin talteen)  
Uhrit
 
Ammatillinen pätevyys:
Maallikko
Seuraus:
Loukkaantuminen
Lähteet
Lähde
Yritykseltä saatu raportti