TUKES

Onnettomuustiedot

Perustiedot

Otsikko
Yliauraus aiheutti säiliöajoneuvon ajautumisen ojaan
Onnettomuusvuosi
2021 
Varo-numero
2021-0011
Tutkintaluokka
Onnettomuus (Tukesin tutkintaluokat 1,2 ja 3) 
Toimialat
Vaarallisten aineiden kuljetus  

Onnettomuustiedot

Päätyyppi
Nestevuoto  
Muut tyypit
Onnettomuuspaikka
Liikenneympäristö  
Toiminta
Ajoneuvo- tai junakuljetus
Laiteryhmä
Ajoneuvo  
Laite
Putki, letku
Painelaiteluokka
Ei painelaite / laitteella ei merkitystä painelaitteena  

Syyt ja kuvaus

Tekniset syyt
Sään vaikutus  
Henkilösyyt
Vaaraa ei tunnistettu
Organisaatiosyyt
Ei tiedossa, ei organisaatiosyytä
Kuvaus
Tapauksen kulku
Säiliöajoneuvo oli metsätielle viemässä metsäkoneelle polttoainetta. Takaisinpäin tultaessa ajoneuvon vasen eturengas lähti vetämään vasemmalle, jolloin kuljettaja koitti vaistomaisesti kääntää oikealla. Tästä huolimatta ajoneuvo ajautui tieltä ja kaatui vasemmalle kyljelle. Kuljettaja soitti hätäkeskukseen. Ajoneuvon säiliön reunalta vuoti polttoöljyä, ja pelastuslaitos aloitti torjuntatoimenpiteet vuodon suhteen.

Tarkemmassa tutkinnassa todettiin, että tie oli yliaurattu noin kilometrin verran. Paikalle hälytettiin pyöräkone hoitamaan tien kunnollinen auraus ennen kuin imu ja nostotyöt aloitettiin. Pyöräkoneen kuljettaja kertoi, että kaikki metsäautotiet täytyy ns. yliaurata, jotta ne voidaan pitää pyöräkoneella auki läpi talven. Tien reunoja ei oltu erikseen aurakepeillä merkattu.

Onnettomuuden syyt
Tiellä oli tuulen tuiskuttamaa lunta ja aikaisemmin aurauksen reunat tien vieressä n. 30 cm korkeat. Tien reunoja ei oltu merkattu aurakepeillä ja tie oli aurattu ylileveäksi.

Vastaavien onnettomuuksien ehkäisy
Yrityksen mukaan vastaavien onnettomuuksien ehkäisemiksi öljy-yhtiön kanssa pidetään säännöllisesti palavereita metsäkonetoimitusten riskeistä. Rahdintoimittajilla ei ole tietoa tien kantavuudesta tai sen talvihoidosta mikäli se ei ole tiestön kantaverkostoon kuuluva tie. Vastaavia onnettomuuksia voidaan pyrkiä ennaltaehkäisemään suorittamalla toimitukset ainoastaan yleisille teille.

Seuraukset

Ympäristövahingot
Kemikaalia maaperään  
Aineet
 
Kevyt polttoöljy
Uhrit

Lähteet

Yritykseltä saatu raportti